Keuzes maken, vol vertrouwen stappen zetten én daarbij zorgen voor jouw balans
BlogsQuotesFilmpjesWebsitesBoekenPodcasts

Toestemmingsbriefjes

Wat mag jij van jezelf?
Vaak moeten we zoveel van onszelf.  Ik in ieder geval wel. In ons dagelijks leven en misschien aan het begin van het nieuwe jaar nog wel veel meer.  Nieuwe doelen, nieuwe voornemens. Maar…. wat mag jij eigenlijk van jezelf? Daar gaat dit blog over. Over de kracht van mogen in plaats van moeten. Over een ontzettend simpel maar krachtig hulpmiddel om meer te mogen van jezelf: toestemmingsbriefjes.

Toestemmingsbriefjes
Het woord klinkt misschien wat kinderachtig. Doet wellicht een beetje denken aan je schooltijd waar je een briefje met toestemming van een volwassene moest hebben om iets bijzonders te mogen. Maar in de kern gaat het over het zetten van een intentie. Een belofte aan jezelf: ik geef mezelf toestemming om… En dat is heel krachtig heb ik gemerkt.

Soms is de eerste stap jezelf toestemming geven


Het is ergens in 2004. Ik werk al een paar jaar met veel plezier als docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. En juist daarom sta ik voor een dilemma.

Binnen de universitaire wereld hoort promoveren erbij als je verder wilt komen. Zelf vind ik dat ook, want ik zie promotieonderzoek doen als een kernonderdeel van de wetenschap. Mijn dilemma is dit: ik herinner me mijn afstudeerperiode nog.  Het half jaar stage lopen bij KPMG vond ik ontzettend gaaf. Alleen die 2 maanden daarna waarin ik mijn scriptie aan het schrijven was… daar heb ik nou niet echt fijne herinneringen aan! Het was zomervakantie, mijn huisgenoten waren allemaal weg en veel vrienden waren op vakantie. Een periode waarin ik eenzaam en alleen hele dagen achter mijn computer een scriptie zat te typen. Ik noemde het altijd de periode van: ik en mijn computer. En dat vond ik echt geen leuke periode.

Als ik promotie onderzoek ga doen, weet ik dat een belangrijk deel van mijn werk zal bestaan uit het schrijven van artikelen en een proefschrift. Vijf jaar lang. Schrijven, schrijven en schrijven. Dus heel veel “ik en mijn computer”. Tegelijkertijd wil ik verder op de universiteit omdat ik het er naar mijn zin heb. Lang wik en weeg ik. Ik kom er niet goed uit.

Totdat ik mezelf het volgende beloof: “Ik geef mezelf toestemming om te stoppen als ik het niet leuk blijk te vinden.” Dit is voor mij een cruciale belofte want ik heb altijd heel erg meegekregen ‘ Wie a zegt moet b zeggen’ en ‘afmaken waar je aan begint’. Deze norm zit heel diep in mij verankerd. En nu beloof ik mezelf dat ik mag stoppen, dat ik iets niet perse hoef af te maken.   
Terugkijkend maakte deze belofte aan mezelf de weg vrij om ja te zeggen tegen een baan als onderzoeker. Het gaf me ruimte om het te zien als een experiment. Om steeds te mogen kijken: vind ik het nog leuk? Die 5 jaar als onderzoeker hebben heel veel gebracht. En ik ontdekte dat ik het een groot deel van de tijd verrassend leuk bleek te vinden! 

Brene Brown
Jaren later, in 2013 volg ik mijn eerste cursus bij Brene Brown, The Gifts of Imperfection. Eén van de opdrachten was het schrijven van een toestemmingsbriefje voor jezelf ( “permission slip”). Wat heb jij nodig om het meeste uit deze cursus te halen? Op mijn briefje stond o.a. Ik geef mezelf toestemming om:
- hier tijd voor te maken
- het moeilijk te vinden/ het niet te weten
- achter te lopen op het cursusschema

En terwijl ik de kracht van het schrijven van een toestemmingsbriefje ervaar tijdens de cursus zie ik ook de link met wat ik in 2004 deed. Al had ik het niet opgeschreven: ik had wel heel duidelijk uitgesproken tegen mezelf en mijn man: Ik geef mezelf toestemming om te stoppen als ik het niet leuk vind.

Sindsdien zet ik toestemmingsbriefjes regelmatig bewust in.
Ik gebruik ze voor situaties die ik moeilijk vind. Als ik iets voor het eerst ga doen of als ik iets spannend vind. En vorige week heb ik mijn bedrijfsplan voor 2017 gemaakt. In dat plan heb ik naast mijn doelen ook opgeschreven waar ik mezelf in 2017 toestemming voor geef.

Wat het voor me doet?

 Het schrijven van mijn eigen toestemmingsbriefjes creëert voor mij  vooral ruimte

Het maakt het open in plaats van dat alles al vastgezet/ dichtgezet wordt door mijn gedachten (ik moet…). Toestemmingsbriefjes geven mij ruimte om te experimenteren en fouten te maken. Om dichtbij mezelf te blijven en die dingen te zeggen of te doen die echt bij me passen. In plaats van in de please-perform-perfect stand te schieten.

Toestemmingsbriefjes zorgen ook voor meer rust en ontspanning voorafgaand aan een spannend moment. Doordat ik mezelf vraag waar geef ik mezelf toestemming voor... spreek ik ook mijn intuïtie/onderbewuste aan. Mijn intuïtie weet vaak heel goed wat ik nodig heb. Dat is vaak iets anders of extra’s dan als ik alleen op mijn hoofd zou afgaan.

En ik merk dat deze simpele handeling me helpt dagelijkse moed te tonen.

Waar geef jij jezelf toestemming voor?
Geef jij jezelf toestemming om te experimenteren met toestemmingsbriefjes? Probeer het morgen eens, voor dat spannende gesprek. Of gewoon aan de start van de dag: ik geef mezelf vandaag toestemming om… Laat je verassen door wat bij je opkomt. En schrijf het dan ook echt op een briefje, dat je bij je steekt of zichtbaar ophangt. Voel ook maar eens in je lichaam of je verschil merkt als je jouw toestemmingsbriefje schrijft of leest.

Ik ben heel benieuwd waar jij jezelf toestemming voor geeft! En naar wat het je wel of niet brengt. Fijn als je dat deelt hieronder, op facebook of via een persoonlijk bericht aan mij.  

Vind je deze blog waardevol?  

Deel dit bericht dan via de social media buttons hieronder zodat meer vrouwen en mannen zichzelf toestemming gaan geven…

Ik wens je veel ruimte en vrijheid voor jezelf!Deel dit op
4 reacties
Erna schreef:

Wauw, al weer zo'n mooi verhaal. Dank je! Het haakt voor mij aan mild zijn voor mezelf. Een tastbaar en zichtbaar briefje maken lijkt me een sterk hulpmiddel. Ik ga een briefje maken en mezelf toestaan het spannend te vinden om een blog te schrijven dat ik wil publiceren. Fijne dag en liefs

Samula Mescher schreef:

Dank dat je dit deelt en wat leuk dat je het gaat proberen. Hoor op een ander moment graag of en wat het je gebracht heeft! Een hele fijne dag gewenst!

Maartje schreef:

Mooi! Het feitelijk opschrijven lijkt mij heel goed te helpen! Laat ik het gelijk uitproberen, ik geef mezelf toestemming om te mogen uitproberen en niet gelijk alles perfect te hoeven kunnen. Binnenkort ga ik trainingen geven, vind ik heel spannend. Hierbij geef ik mezelf toestemming om het gewoon te gaan proberen.
Fijne dag!

Samula Mescher schreef:

Wat gaaf dat je het meteen probeert. Ik wens je heel veel plezier en probeerruimte bij het voorbereiden en het geven van de trainingen. Leuk als je laat weten wat je ervaring is met het toestemmingsbriefje en hoe de training ging! Jij ook een fijne dag!
p.s. ik steek het toestemmingsbriefje dan op de dag zelf bij me en lees vlak voor die tijd (op het toilet ofzo)nog even wat ik heb opgeschreven.

Plaats een reactie

© Copyright Samula Mescher
SAMULA MESCHER | BARON VAN WASSENAERLAAN 36, 6717 LJ EDE | 06-44056125 | SAMULA@SAMULAMESCHER.NL 

Privacystatement
menu-circle