Keuzes maken, vol vertrouwen stappen zetten én daarbij zorgen voor jouw balans
“Je bent op weg naar jezelf en dat duurt een heel leven lang”
- Frans Ratelband
Ik geloof dat iedereen die weg kan vinden en hier telkens een stapje verder op kan zetten door te luisteren naar je eigen antwoorden en daarbij zowel je intuïtie als ratio in te zetten. En ik geloof dat dit een hele mooie ontdekkingsreis kan zijn als je kunt loslaten hoe die reis er uit zou moeten zien of hoe die reis zou moeten passen bij standaard plaatjes of verwachtingen. Dat je dan vanuit je hart loopbaan en levenskeuzes maakt waarbij je jouw unieke talenten en krachten kunt laten zien.
Ik coach werkende vrouwen en mannen bij het (opnieuw) leren horen van hun eigen antwoorden, verlangens en wensen zodat ze op basis van hun eigen kracht en talenten, stappen zetten die ze dichterbij zichzelf brengen.
Mijn weg naar mezelf
Ik heb geen standaard loopbaanpad doorlopen in de bijna 20 jaar dat ik nu werk. Dat voelde lange tijd als falen omdat het niet voldeed aan het standaard plaatje van een lineair carrière pad met bijbehorende groei in salaris en zekerheid. Vanuit een hele brede interesse liep mijn pad van een studie beleidswetenschappen en afstuderen in bedrijfskunde, naar de consultancy, naar een baan als ambtenaar openbare orde en veiligheid, naar universitair docent HRM, naar het behalen van een doctorstitel (dr.) op basis van mijn onderzoek naar balans werk-privé, naar een burnout en werkloosheid, naar senior HR adviseur, naar mijn eigen onderneming in coaching en inspiratie. 

De rode draad in deze banen was dat ik vaak aan de slag ging met brede, complexe vragen. Hierbij werd ik vooral aangesproken op en gewaardeerd om de kracht van mijn ratio en mijn analytische vaardigheden en kennis. Het werk was uitdagend en ik was er ook goed in.
Alleen bleef er steeds iets knagen...
Anders kijken
In elke organisatie waar ik werkte bleef ik altijd deels de blik van een buitenstaander houden: dingen die als normaal of vanzelfsprekend in de organisatie beschouwd werden, daar vroeg ik me bij af… Waarom gaat dit zo? Waarom is dit belangrijk? Kan het ook anders en waarom zou dat niet kunnen? Wat zijn de negatieve effecten van deze vanzelfsprekendheden? Dit maakte dat ik altijd het gevoel had dat ik net niet paste in de organisaties waar ik werkte. Dat ik blijkbaar toch nog niet in de juiste baan of omgeving werkte. Totdat iemand tegen me zei: “Maar wat als dat nou juist jouw rol is? Wat jij hier te brengen hebt? Dat jij degene in de kudde bent die juist anders is en anders kijkt?“ En ik voelde meteen rust in mijn hoofd en lijf: ja dit klopt! Alsof het licht aanging en ik in een keer heel helder die rode draad zag. Dit was geen lastige handicap of falen omdat ik niet de goede werkomgeving of baan had gekozen. Nee, dit altijd blijven verwonderen en bevragen van dat wat als normaal en het belangrijkste wordt gezien, dat is juist mijn kracht!! Dat deed ik als kind al en daar ben ik nooit meer mee gestopt. Ik kreeg al tijdens mijn studie bergen energie van vraagstukken op verschillende, andere manieren bekijken en dat is wat ik ook steeds bracht in al mijn banen, in coachingsgesprekken, dat was de kracht en kern van mijn proefschrift, dat was … nou ja: ik dus. Bevrijdend!
Verlangen om iets moois toe te voegen aan deze wereld met mijn werk
Al in mijn eerste baan in de consultancy vroeg ik me af: wat voeg ik nu toe? Heeft het een blijvende impact, wordt de organisatie daar beter van? Op de universiteit vroeg ik me af wat voeg ik toe met mijn publicatie in een toonaangevend tijdschrift? Wie leest dat en welke impact heeft dat op de wereld buiten de wetenschap? Rond mijn 35e begon de vraag ‘wat voeg ik toe’ steeds urgenter te voelen. Een enorm verlangen naar mijn unieke bijdrage te leveren aan deze wereld. Een verlangen naar… dat wat ik doe van betekenis is, iets in gang gezet heeft… zowel privé als in mijn werk. En ik had steeds het gevoel dat ik dat nog onvoldoende deed. Zeker ook omdat ik het steeds meer voelde…
Dat ik maar op een deel van wie ik was, aangesproken werd in mijn werk…
Want waar ik in mijn werk mijn rationele, analytische kant steeds verder ontwikkelde, en hier ook vooral op aangesproken en gewaardeerd werd, ontwikkelde ik parallel daaraan mezelf ook in een hele andere richting….Mijn persoonlijke ontwikkeling was steeds meer een ontwikkeling van leren over gevoel, spiritualiteit, en intuïtie. In mijn vrije tijd zocht ik coaching, las ik boeken en volgde ik cursussen en workshops op het gebied van psychologie, mindfulness, zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Een weg naar vertragen, stilte, kracht van het nu, voelen in plaats van beredeneren, vertrouwen en loslaten in plaats van plannen en controleren. En juist dit parallelle pad was voor mij enorm belangrijk op mijn weg naar mezelf.
Het betekende het leren onderscheiden van mijn eigen stem en mijn eigen verlangen tussen ideeën, verwachtingen en normen die ik heb meegekregen vanuit mijn opvoeding, opleiding en loopbaan. Onderscheid leren maken tussen moeten en willen, en steeds vaker kiezen voor willen i.p.v. moeten. Van aanpassen en voldoen aan verwachtingen naar steeds meer mijn eigen weg kiezen en mezelf te laten zien zoals ik ben. Van niet eens weten waar mijn grenzen liggen, naar steeds meer de subtiele signalen voelen als ik over mijn grenzen heen ga en vragen om de ruimte die ik nodig heb. Van mijn enorme wilskracht gebruiken om over mijn grenzen heen te gaan naar mijn wilskracht leren gebruiken om goed voor mezelf te zorgen en te vertragen als dat nodig is. Van mijn lichaam en energie ervaren als lastige remmen op wat ik van mijn hoofd allemaal moet en wil doen, naar ze steeds meer kunnen zien als mooie wegwijzers die me kunnen vertellen dat een andere manier of een andere weg misschien beter bij me past. Van ratio en gevoel als tegengesteld naar steeds meer ervaren hoe ze gecombineerd mij verder helpen op mijn pad.
Het voelt alsof alles bij elkaar komt in mijn eigen onderneming
De keuze om mijn eigen onderneming in coaching en inspiratie te starten was zeker geen keuze gebaseerd op ratio (want mijn ratio kon voldoende redenen bedenken om het niet te doen). En voor mij was het ook geen logische stap die volgde uit de andere loopbaanstappen die ik had gemaakt.
Op het moment dat ik het besloot, zag ik letterlijk een beeld voor me dat ik in mijn eigen schoenen stapte en daarin verder liep. Heel emotioneel. Mijn intuïtie zei: dit klopt! Ook toen ik naar de Kamer van Koophandel reed om me in te schrijven, voelde ik me heel emotioneel: een mengeling van opluchting en dankbaarheid: eindelijk! Pas na dit intuïtieve besluit zag ook waarom mijn intuïtie zei dat dit klopte. Want als coach kan ik de volledige rijkdom van mijn weg tot nu toe inzetten:
 • Mijn analytische kracht én mijn scherpe intuïtie
 • De kennis en ervaring opgedaan in verschillende functies, organisaties en branches én
 • Dat wat ik geleerd heb over psychologie, mindfulness, zingeving en persoonlijke ontwikkeling
 • Mijn energie en creativiteit
 • Mijn talent om echt te luisteren, te bevragen wat als normaal en vanzelfsprekend wordt gezien en andere perspectieven te bieden, mensen aan het denken te zetten
Het voelt heerlijk dat ik alles, wat ik tot nu toe geleerd heb en elke dag bijleer, kan en mag inzetten in mijn onderneming.
En eindelijk volg ik ook de wegwijzers die ik onderweg tegenkwam
 • Al meer dan 10 jaar zat deze stap naar het coachen en inspireren van mensen in mijn hoofd. Op kruispunten in mijn loopbaan dacht ik er steeds weer over maar ik zag steeds allerlei redenen om het niet te doen, rationele redenen, maar ook redenen gebaseerd op angst.
 • Al sinds de middelbare school komen mensen naar me toe om met me te praten over hun twijfels en verlangens. En kon ik ze helpen door mijn manier van luisteren, aan het denken zetten met mijn vragen, of op een andere manier laten kijken. In al mijn banen coachte ik dan ook informeel een aantal collega’s...
 • Verschillende mensen op verschillende momenten in mijn leven, die spontaan aan mij vroegen of ik er wel eens over nagedacht had om coach te worden.
Inmiddels voelt mijn weg naar mezelf steeds meer als een mooie ontdekkingsreis 
waarbij ik enorm nieuwsgierig ben naar wat en waar mijn eigen reis mij verder nog gaat brengen!
Wat ik jou wens is...  

Dat je jouw weg ook als een mooie ontdekkingstocht mag gaan ervaren, 
 Dat nieuwsgierigheid en lichtheid de boventoon voeren bij keuzevraagstukken in je werk en privé. 
Dat je op basis van je nieuwsgierigheid steeds stappen blijft zetten die je weer wat dichterbij jezelf brengen. 

En daar help ik je graag bij ......
Door het delen van dingen die mij inspireren en mij inzichten geven op mijn weg, door te helpen scherp te maken wat jouw verlangen is en welk stapje jou dichterbij jezelf kan brengen, door jou te helpen te luisteren naar je ratio en intuïtie. Zo hoop ik zaadjes te planten en rimpelingen te veroorzaken in het leven van andere vrouwen en mannen. Zodat deze zaadjes en rimpelingen mogen uitgroeien naar iets groots en moois en leiden tot stappen die jou dichterbij jezelf brengen!
Benieuwd hoe ik jou kan helpen?
Hoe ik werk
Inspiratie op jouw weg 
naar jezelf?
Schrijf je in voor mijn inspiratiemail en ontvang regelmatig
mooie quotes, filmpjes of blogs.Wil je nog meer weten?
 • Ik ben getrouwd met Joost en ben mama van Sven (2006) en Elin(2009) 
 • Engels vind ik echt een prachtige taal: 90% van de boeken die ik lees zijn dan ook Engelstalig
 • Ik drink liters groene thee en ben verslaafd aan pure chocolade.
 • Ik ben een recovering perfectionist. Het vraagt telkens weer opnieuw me bewust zijn van wanneer ik in de “please-perform -perfect” stand schiet.
 • Goed voor mezelf zorgen, betekent voor mij vooral: stilte zoeken. Dit heb ik elke dag nodig om mijn eigen pad terug te vinden en te blijven volgen (even geen mama, partner, vriendin of ondernemer, maar alleen mezelf). En dat is met een gezin met kinderen zeker niet altijd makkelijk, maar ik leer steeds meer om die ruimte te vragen en te nemen. Voedend! Dat doe ik door een paar keer per week in het bos te wandelen, door dagelijks te mediteren en soms ook door een paar dagen achter elkaar de stilte op te zoeken.
 • Ik heb een enorme honger en nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen leren die me op nieuwe manieren laten kijken en zo mijn perspectief op mezelf of de wereld vergroten. Een dag niet geleerd vind ik dan ook een dag niet geleefd.
 • Ik geloof
 • Dat je pas echt verbinding kunt maken met mensen als je je kwetsbaar durft op te stellen.
 • Dat het dagelijkse moed vraagt om je eigen pad te gaan, maar dat dit altijd de moeite waard is.
 • Dat iedereen diep van binnen weet wat haar eigen antwoorden zijn, maar dat we daar om verschillende redenen niet altijd goed bij kunnen komen.
© Copyright Samula Mescher
SAMULA MESCHER | BARON VAN WASSENAERLAAN 36, 6717 LJ EDE | 06-44056125 | SAMULA@SAMULAMESCHER.NL 

Privacystatement
menu-circle