Keuzes maken, vol vertrouwen stappen zetten én daarbij zorgen voor jouw balans
BlogsQuotesFilmpjesWebsitesBoekenPodcasts

Dagelijkse moed

Waar denk jij aan bij moed en moedig zijn?
Welk beeld komt erbij je op? Misschien wel een ridder die in een riddertoernooi zijn leven op het spel zet. Een hulpverlener die werkt in een oorlogsgebied. Of misschien wel iemand die zijn of haar baan opzegt, het huis verkoopt en naar Frankrijk vertrekt om een B&B te beginnen.

Vaak wordt moed geassocieerd met heldenmoed, heldhaftig zijn of grote daden. Soms ook wordt moed gezien als voor niets en niemand bang zijn. Of flinkheid: niet laten zien dat je bang bent.

Dagelijkse moed
Graag wil ik daar een andere vorm van moed naast zetten, dat wat ik noem: dagelijkse moed. Dagelijkse moed is moed die je nodig hebt tijdens veel verschillende momenten en situaties door de dag heen. Deze moed uit zich niet in grote daden, maar in kleine keuzes, gesprekken en acties, elke dag weer. Dit is geen moed die angst wegdrukt of ontkent. Dagelijkse moed gaat over keuzes maken, dingen doen of zeggen waarbij je de angst of het ongemak mee laat lopen maar niet laat leiden.

Elke dag zijn er kleine momenten die dagelijkse moed vragen

  • Een lastig gesprek voeren
  • Nee zeggen
  • In een vergadering een heel ander perspectief naar voren brengen terwijl verder iedereen het er al over eens is dat een bepaalde oplossing het beste is.
  • Toegeven dat je ontzettend moe bent en dat je rust nodig hebt in plaats van door blijven denderen
  • Een gevoel van angst, onzekerheid of pijn durven toelaten in plaats van weg te drukken
  • Je vinger opsteken voor een mooi project dat langs komt
  • Op een beslissing terugkomen
  • Hulp vragen
  • Boos mogen worden van jezelf
  • Je kwetsbaar opstellen door aan te geven dat je iets moeilijk vindt of iets niet leuk vindt.

Ogenschijnlijk geringe consequenties
Dit zijn allemaal momenten waarbij de keuze voor wel of niet moedig zijn, geen grote consequenties lijkt te hebben. Als je ervoor kiest niet moedig te zijn, lijkt het eigenlijk ook alsof er niets gebeurd is.  Bijvoorbeeld als je het lastige gesprek niet aangaat, toch maar ja zegt terwijl je liever nee had willen zeggen, je mond houdt tijdens die vergadering.  Er gaat dan niemand dood, er blijft geen groot onrecht in stand, er gebeurt niets ergs….

Tegelijkertijd kan dagelijkse moed dezelfde angst en zenuwen oproepen als grote heroïsche daden.
En als je dat afzet tegen de ogenschijnlijk geringe consequenties van het niet te doen…. Tsjaa, dan is het dus ook niet gek dat we vaak toch ja zeggen als we nee willen, onze vinger toch maar niet opsteken, toch maar een uurtje langer doorwerken terwijl we doodmoe zijn.

Kleine momenten waarbij je voor dagelijkse moed kunt kiezen zijn echter enorm krachtig en belangrijk!
Dagelijkse moed betekent kiezen voor wat bij jou hoort en past, kiezen om jouw talenten en krachten te laten zien.  Niet kiezen voor moed betekent vaak: conformeren. Je conformeren aan iets wat niet bij je past. Het zorgt ervoor dat je steeds meer wegstopt wie jij werkelijk bent en wat jij echt kunt en wilt. Dit kost heel veel! Je gaat steeds verder weg van jouw unieke krachten, van jezelf en dat wat jou gelukkig maakt. En de wereld verliest daarmee ook jouw unieke bijdrage die jij aan de wereld kan geven.

Hoezo geringe consequenties?

Daarom geloof ik dat dagelijkse moed onmisbaar is op jouw weg naar jezelf!

Want ik geloof dat elk moment van dagelijkse moed je een stapje dichterbij jezelf brengt. Dat elk moment van dagelijkse moed je energie en kracht geeft, ervoor zorgt dat je ogen gaan twinkelen, je hart sneller gaat. Dat je voelt dat je leeft en dat wat je doet klopt met wat jij belangrijk vindt, met dat waar jij in gelooft en met wat jij nodig hebt.


Ter inspiratie nog een voorbeeld van dagelijkse moed
Vorig jaar: mijn zoontje van toen 9 heeft een discofeest op school. Op de uitnodiging staat dresscode: scary. Omdat mijn zoontje al van jongs af aan een hekel aan verkleden heeft, overleg ik met hem wat ie wil: moeten we op pad om verkleedkleren te kopen of is dat niet nodig. Hij  weet meteen: nee, ik wil me niet verkleden. De avond van de disco vertrekt hij dan ook in gewone kleren naar het feest. Als ie na afloop thuis komt is hij  van slag en enorm verdrietig. Iedereen was verkleed en dat had hij niet verwacht. Bovendien hadden sommige kinderen ook opmerkingen gemaakt over het feit dat hij niet verkleed was. We liggen die avond heel lang samen te knuffelen en te praten over wat er gebeurd is.  Tijdens dit gesprek vraag ik hem na een tijdje: “Als je had geweten dat iedereen verkleed zou zijn… zou jij je dan toch hebben willen verkleden?” En weer is hij heel duidelijk: nee! Waarop ik hem antwoord: “Dan heb je goed gekozen mannetje.” Zo ontstaat er een mooi gesprek over hoe moeilijk het kan zijn om je niet aan te passen en te doen wat bij jou past en over wat het je brengt.
Fast forward een half jaar later: de school bestaat 25 jaar en er is feest. Iedereen mag verkleed komen…. Mijn zoontje heeft zin in het feest maar toch ook niet, gezien zijn vorige ervaring met het discofeest. Weer vraag ik hem wat hij wil. Nee, hij wil zich niet verkleden, maar ziet daardoor ook op tegen de dag. Samen bedenken we een plan:  wat kan hij doen zodat de die dag wat makkelijker voor hem kan worden. Hij gaat het er met zijn vriendenclub al over hebben dat hij niet verkleed gaat, we bedenken een grap die hij kan gebruiken als iemand iets zegt over zijn kleren en ik adviseer hem maar eens rond  te kijken die dag-hij zal echt niet de enige van de school zijn die niet verkleed is. En wederom gaat hij niet verkleed naar school. Maar ditmaal haal ik een opgelucht en blij mannetje van school: het was leuk én hij is bij zichzelf gebleven!

N.B. dit verhaal deel ik met instemming van mijn zoontje.

Wat is dagelijkse moed voor jou?

Fijn als je dit wilt delen onder deze blog, via facebook of via een persoonlijke mail aan mij. Ik kijk uit naar je reactie!Deel dit op
4 reacties
Maartje schreef:

Mooi!! heel herkenbaar.

Erna schreef:

Gefeliciteerd me je eerste inspiratiemail. Het smaakt naar meer!
Wat een prachtig verhaal van je zoon en jou! Over dagelijkse moed gesproken. Je doet het hem mooi voor! Liefs, Erna

Ilone schreef:

Idd een hart onder de riem. Ik lig moe op de bank en heb afspraak afgezegt: voel me nu moedig!

Samula Mescher schreef:

Inderdaad moedig! Maar soms zo nodig! Dank voor het delen.

Plaats een reactie

© Copyright Samula Mescher
SAMULA MESCHER | BARON VAN WASSENAERLAAN 36, 6717 LJ EDE | 06-44056125 | SAMULA@SAMULAMESCHER.NL 

Privacystatement
menu-circle