Keuzes maken, vol vertrouwen stappen zetten én daarbij zorgen voor jouw balans
BlogsQuotesFilmpjesWebsitesBoekenPodcasts

Goed voor jezelf zorgen? Maak je emmer vol!

Goed voor jezelf zorgen….. We weten vaak wel dat het belangrijk is. We verlangen er misschien ook naar. Maar doen het vaak toch niet. Daar gaat dit blog over. Over hoe je elke dag, in slecht 3 minuten goed voor jezelf kunt zorgen. En over emmers die je daar bij kunnen helpen. 

Goed voor jezelf zorgen... vijf redenen om dit niet te doen. 

 1. Je denkt er niet aan door de hectiek van de dag
 2. Je denkt er wel aan, maar je hoofd vertelt je dat je daar echt geen tijd voor hebt nu.
 3. Je denkt er wel aan, maar je hoofd vertelt je dat andere dingen nu echt belangrijker zijn.
 4. Je hebt er aan gedacht. Daarom ga je er binnenkort iets aan doen (komende maand een dagje naar de sauna). Vandaag dus nog even niet.
 5. Je wilt het wel maar geen idee waar te beginnen, wat te doen.

 

Dus daarom mijn vraag: Goed voor jezelf zorgen…

Doe je het ook?

Elke dag?

(Dus niet af en toe als het water je aan de lippen staat, maar als dagelijkse gewoonte?)

 

Elke dag goed voor jezelf zorgen
Zelf vind ik goed voor mezelf zorgen vaak best ingewikkeld. Vroeger dacht ik er niet eens aan en ging ik ongemerkt heel lang en vaak over mijn grenzen heen. Later dacht ik er wel aan. Maar waren er allerlei redenen om toch niet goed voor mezelf te zorgen (bijvoorbeeld wat van bovenstaande redenen). Door de jaren heen ben ik er beter in geworden, het lukt eerder en vaker (dus niet alleen als ik al veel te ver en te lang over mijn grenzen heen ben gegaan).

De afgelopen maanden heb ik geëxperimenteerd met een manier om heel bewust bezig te zijn met goed voor mezelf zorgen, elke dag (nou ok …af en toe heb ik een dagje overgeslagen).  Hoe?  Door aan de slag te gaan met het vullen van mijn emmers.

Emmers??? Dat vraagt ongetwijfeld even wat uitleg.


Je leven in drie emmers
Een paar maanden geleden las ik het boek  “How to live a good life “ van Jonathan Fields. Ik ben hier vervolgens mee aan de slag gegaan. Ik merkte dat dit me echt helpt elke dag goed voor mezelf te zorgen. In zijn boek geeft Jonathan Fields een raamwerk om naar je leven te kijken dat simpel, intuïtief en makkelijk te onthouden is.

Denk aan je leven als 3 emmers (Good Life Buckets)

De emmer Vitaliteit gaat over hoe het gesteld is met je lichaam en geest.

Het gaat over stilte, rust, focus, dankbaarheid, intentie, veerkracht en meer. Over het bouwen van een zo sterk, gezond en pijnvrij mogelijk lichaam en de relatie tussen lichaam en geest.

De emmer Verbinding  gaat over het ontwikkelen en voeden van je relaties

Dit gaat over wat er gebeurt tussen jou en je vrienden, familie, geliefde, partner, collega’s, je omgeving en als dat van betekenis is voor jou: je verbinding met iets groters.  Het gaat vooral over liefde en je thuis voelen, vriendschap en verbinding. Gemeenschapszin en samenwerking.

De emmer Bijdrage gaat over hoe jij bijdraagt aan de wereld.

Het kan datgene zijn waar je voor betaald wordt, maar dat hoeft niet altijd.  Het gaat over jezelf (leren) kennen, waar je in gelooft, je talenten, over van betekenis zijn op jouw manier. Over die dingen doen die echt passen bij wie jij bent en waar jij in gelooft.  Over jouw unieke bijdrage leveren. Die dingen doen die maken dat je straalt en dat je voelt dat je echt leeft, jouw leven!

 

Volle emmers en de wetten van de emmers
Het doel van de emmers is heel simpel: probeer de emmers zo vol mogelijk te houden.

Goed voor jezelf zorgen = dagelijks een emmer bijvullen

Maar het is ook goed om de “drie wetten van de emmers” te kennen. Deze wetten maken duidelijk waarom goed voor jezelf zorgen elke dag belangrijk is.

#1 de emmers lekken. Je kunt je emmers niet 1 x goed vullen en er dan niet meer naar omkijken. Als je niets doet, lopen ze uiteindelijk leeg. En je leven ook. Onze taak is om steeds weer terug te komen bij de emmers, ze bij te vullen als dat nodig is en niet eentje te lang verwaarlozen zodat die helemaal leeg kan lopen.

#2 de leegste emmer zal de andere emmers mee leegtrekken. Alle emmers zijn met elkaar verbonden. We kunnen niet één emmer helemaal tot bovenaan afvullen zonder dat we de anderen ook blijven bijvullen. Anders gezegd: je kunt maar een beperkte tijd één emmer verwaarlozen omdat je de twee anderen aan het volmaken bent. Na die beperkte tijd moet je ook weer aandacht geven aan die andere emmer.

#3 de emmers liegen nooit! Vaak hebben we de neiging om een beetje met een roze bril naar onze emmers te kijken. We denken graag dat ze voller zijn en makkelijker te vullen zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn. Als een emmer droog komt te staan helpt geen enkele roze bril of excuus. Leeg is leeg! Je kunt de emmer niet vol denken. Zoals Jonathan Fields zegt: Wees optimistisch over de toekomst, maar eerlijk over het heden.

Goed voor jezelf zorgen: jouw 3 minuten ochtendritueel
Pak een schrift en teken 3 emmers.

Stap 1: Snapshot. Hoe vol zijn de emmers? Teken een lijntje bij elk van de emmers om te laten zien hoe vol elke emmer is en kleur het gedeelte onder de lijn in.  Denk hier niet over na, maar doe het gewoon op intuïtie.

Stap 2 : Kies je emmer. Omcirkel de emmer die je vandaag wilt vullen. De kracht hiervan is focus. Nee je hoeft en kunt niet alles tegelijk. En de kans is ook veel groter dat het niet lukt als je meer dan één emmer wilt vullen. Nee, je kiest alleen voor vandaag. Welke emmer heeft nu wat extra aandacht nodig of wil ik vandaag vullen?

N.B. dit hoeft trouwens niet altijd de leegste emmer te zijn!! Omdat ze met elkaar verbonden zijn kan het vullen van bijvoorbeeld je verbinding-emmer er ook voor zorgen dat je fijner voelt in je hoofd en daardoor je vitaliteit emmer ook mee gevuld wordt.

Stap 3) Emmer vul actie. Kies en committeer je aan 1 enkele actie die je gaat helpen om de emmer te vullen die je vandaag hebt omcirkeld. Schrijf dit op. Ik committeer me aan ……….

Stap 4) actie uitvoeren

Belangrijk!

- Maak het klein en behapbaar, moeiteloos, iets wat echt kan vandaag! En er is altijd iets wat kan! Als je denkt dat het niet kan- maak het kleiner. Vandaag een uur in het bos lopen om je vitaliteit emmer te vullen lukt misschien niet. Maar een blokje om van 5 minuten kan vast wel. Of een korte lunchwandeling.

- Doe iets wat leuk voor jou is. Niet iets waarvan je denkt dat het goed zou zijn, maar waar je eigenlijk een hekel aan hebt. Want het heeft dan veel minder impact. Iets kiezen wat én leuk is én helpt je emmer te vullen, werk veel beter. En geloof me: er zijn heel veel dingen waar dat samen gaat!

- Kijk met een milde blik. Dus niet : "wat stom dat die emmer zo leeg is" of  "wat stom dat ik x niet gedaan heb waardoor de emmer zo leeg is." Nee, in plaats daarvan kun je mild zijn voor jezelf. “ Ok. Wat goed dat ik nu even bewust stilsta bij hoe leeg deze emmer is. Wat kan ik vandaag wel doen om hem wat te vullen?” En …in één keer vol kan niet!!

Ter inspiratie:  voorbeelden van acties om je emmers te vullen

Vitaliteit

 • In de natuur zijn of je omringen met natuur is een hele goede vitaliteit emmer vuller. Dus maak vandaag een korte boswandeling. Of ga met vrienden picknicken in het park (vul je meteen ook je Verbinding emmer)
 • Zet vandaag je lievelingsnummer op en dans 3 minuten alsof niemand naar je kijkt (dat is meestal ook zo)!
 • Ga vandaag 1 ding met aandacht doen. Bijvoorbeeld. Als ik zo onder de douche sta concentreer ik me op het gevoel van de warme stralen op mijn lichaam in plaats van alvast mijn to do lijst voor vandaag te maken.  Het eerste kopje/koffie of thee ga ik met volle aandacht drinken. Echt de smaak proeven en voelen hoe die warmte in mijn mond en door mijn slokdarm naar beneden zakt.
 • Schrijf een toestemmingsbriefje voor jezelf (lees mijn eerdere blog hierover)

Verbinding

 • Stuur 1 van je vrienden een kort appje of berichtje om hem of haar een fijne dag te wensen.
 • Als je de laatste dagen veel hebt lopen mopperen op jezelf/ je partner / kinderen. Spreek met jezelf af dat je vandaag met milde ogen gaat kijken. Als je met milde ogen naar je zelf gaat kijken: schrijf dan 3 dingen op wat je vond dat je goed deed. Of vertel je partner of je kinderen wat je fijn vond vandaag of geef 3 complimentjes.
 • Neem je voor dat als je vandaag met iemand praat, je telefoon in je zak of tas laat. Zodat je echt met volle aandacht in gesprek kunt zijn met diegene.

Bijdrage

 • Spreek met jezelf af dat je vandaag niet je agenda laat bepalen door alle mail in je mailbox. Maar door wat vandaag het meest betekenisvol is om te doen/ de grootste impact heeft op jou of je omgeving. En start daar mee.
 • Bedenk: hoe wil ik me vandaag aan het eind van de dag voelen? Schrijf 1 ding op  wat je vandaag gaat doen dat bijdraagt aan dat gevoel
 • Als je niet zo scherp hebt wat jouw bijdrage/ jouw krachten  of talenten zijn: Vraag vandaag positieve feedback aan één collega. Bijvoorbeeld door te vragen: Op welke manier/ bij welke dingen vind je dat ik de meeste waarde toevoeg? Of: waar bedank je mij voor?

Wat brengt dit ochtendritueel me?

 • bewustwording : elke ochtend sta ik bewust even stil bij hoe het met me is. Zodat ik er bijvoorbeeld niet pas aan het eind van een enorm volle dag achterkom hoe moe ik ben en hoe fijn het zou zijn geweest als ik tijdens de lunch even was gaan wandelen of zo.
 • focus en richting: welk deel geef ik vandaag extra aandacht? Ik zie altijd van alles wat ik zou kunnen of moeten doen. Maar dan wordt het meteen zo’n berg waar ik vaak niet aan begin. Of het lukt me niet om alles te doen waardoor ik het gevoel krijg dat ik niet genoeg gedaan heb. Door per dag 1 emmer en 1 actie te kiezen heb ik focus en richting. Dus is de kans veel groter dat ik aan het eind van de dag ook echt iets gedaan heb om goed voor mezelf te zorgen.
 • commitment: doordat ik het opschrijf en hier elke dag mee bezig ben doe ik 90 van de 100 keer ook echt wat ik me heb voorgenomen

Deze combinatie van bewustwording, focus, richting en commitment: maakt goed voor jezelf zorgen makkelijker. Dus zorg ik ook beter voor mezelf. Dit maakt dat ik me aan het eind van de dag veel beter voel!

 Elke dag goed voor jezelf zorgen. Hoe ga jij je emmers vullen?

Laat je me dat weten? Dat kan onder dit bericht, op facebook of via een persoonlijk bericht aan mij. Deel dit op
4 reacties
Erna schreef:

Wat een helder én goed toepasbaar verhaal! Vandaag vul ik mijn vitaliteitsemmer: straks het bos in! Dank voor je mooie blog en fijne Paasdagen!

Samula schreef:

Dank je wel voor het delen! Wandelen in bos is voor mij ook altijd heel fijn voor het vullen van mijn vitaliteitsemmer. Lekker bewegen en ruimte in mijn hoofd. Veel plezier!

Maartje schreef:

Hoi,
Fijn, lekker concreet en toepasbaar! handig die pdf. Ben begonnen met de verbindingsemmer, wezen koffie drinken bij mijn schoonmoeder die wat aan het "kwakkelen" is met de gezondheid.
Voornemen om inderdaad elke dag even te kijken en 1 emmer bewust te pakken.

groetjes Maartje

Samula Mescher schreef:

Klinkt goed Maartje! Ik wens je toe dat elke dag een van je emmers iets voller mag worden!

Plaats een reactie

© Copyright Samula Mescher
SAMULA MESCHER | BARON VAN WASSENAERLAAN 36, 6717 LJ EDE | 06-44056125 | SAMULA@SAMULAMESCHER.NL 

Privacystatement
menu-circle