Keuzes maken, vol vertrouwen stappen zetten én daarbij zorgen voor jouw balans
BlogsQuotesFilmpjesWebsitesBoekenPodcasts

Energie, onzekerheid, doen: de weg naar mijn eerste podcast

Over je energie en enthousiasme volgen en je onzekerheid niet laten leiden. Over stappen zetten, dagelijkse moed en het imperfecte resultaat delen.

Een zaadje
Ergens in november heb ik in een wegrestaurant een afspraak met Frans Ratelband, een coach van mij uit mijn KPMG tijd. Ontzettend fijn om elkaar na jaren weer live te spreken. Frans plant een zaadje bij mij…..of het voeren van mooie gesprekken met mensen en dit delen via een podcast niet iets voor mij zou zijn? Dit idee blijft in mijn hoofd hangen en maakt me nieuwsgierig.

De volgende morgen bekijk ik de site van een ervaren podcaster. Ik merk dat het van binnen gaat borrelen, dat ik er enorm veel energie van krijg. Ik heb zin om dit te gaan doen! Ik weet ook meteen met wie ik in gesprek zou willen gaan voor de podcast. Maar ik voel me ook onzeker… ik weet totaal niet hoe ik een podcast moet opnemen, wat ik daarvoor nodig heb en wat ik daarvoor nog moet leren. Tsjaaa.  Ik laat het nog even bezinken. Maar ook ‘s middags blijft het borrelen!

Onzekerheid
Wat te doen? Ik ken mezelf….. als ik alles eerst ga uitzoeken, goed overdenken en voorbereiden is er een grote kans dat ik het niet ga doen. In mijn hoofd wordt de berg dan steeds groter, winnen de onzekerheid en de angst en verlies ik dit borrelende gevoel van energie. En dat wil ik niet! Ik wil doen wat ik met mezelf heb afgesproken. Op basis van mijn energie en nieuwsgierigheid stappen zetten, in plaats van me te laten leiden door angst en onzekerheid. Ook omdat ik meerdere malen heb ervaren dat mijn energie en nieuwsgierigheid hele goede wegwijzers zijn.

Stappen zetten
Om mezelf te helpen/te voorkomen dat ik het toch niet ga doen, stuur ik nog diezelfde middag een mail naar Linda Commandeur (die ik twee weken eerder kort ontmoet heb):

Hoi Linda, Ik heb een vraag aan jou. Gisteren na bijna 20 jaar weer zitten bijpraten met een oude coach van mij-Frans Ratelband (ik gebruik een van zijn uitspraken ook op mijn site). En hij heeft een zaadje gepland bij mij.... "Samula ik zie jou interviewen, mooie gesprekken voeren met mensen en dit naar de wereld brengen... Kijk maar eens hoe Tim Ferris dat doet". Vanmorgen eens even gekeken en er is een vonkje ontstaan- in mijn hele leven heb ik tot nu toe misschien een uur naar podcasts geluisterd... nog geen idee hoe je dat überhaupt maakt of doet en wat ik daar voor nog moet leren.... Maar in het kader van volg je nieuwsgierigheid, doen i.p.v.  nadenken/ uitdenken / voorbereiden (en 't dan toch niet doen ;-)) .... ik wil hier graag mee gaan experimenteren... en toen dacht ik aan jou en je aankomende boek....ik ben nieuwsgierig naar jou en naar je boek. Zou je door mij geïnterviewd willen worden voor een podcast?

Linda reageert meteen die middag en de volgende ochtend bellen we elkaar kort. We gaan het doen en maken een afspraak voor de opname! Toevallig is Linda ook net aan het experimenteren met een podcast voor haar aankomende boek. Ze kan ook tijdelijk gebruik maken van een professionele studio.  Ik hoef voor deze podcast dus nog niet uit te zoeken wat ik nodig heb qua apparatuur en hoe het te doen.

Proberen
Drie weken later is het zover. Ik rijd naar Groenlo waar we de podcast zullen opnemen. We moeten een tijd prutsen voordat we alles zo ingesteld hebben dat we een nieuwe opname kunnen starten. Ik leer daarbij van de rust en vertrouwen van Linda die steeds vergelijkt en kijkt hoe de instellingen van een eerdere opname staan, gewoon steeds wat probeert, totdat het werkt!  Tegelijkertijd vind ik het ook fijn dat Linda het ook niet allemaal precies weet. Dat geeft mij een gevoel van ruimte: ik heb daardoor minder het gevoel dat ik precies moet weten hoe ik het gesprek wil doen.

Dagelijkse moed
Direct na de opname komt de onzekerheid keihard weer terug. Zitten mensen hier nu op te wachten? En het is wel erg lang (54 minuten). Thuis luister ik de opname terug: aargh, wat een vreselijke openingszin! Oef ik heb wel een aantal stopwoordjes… Jeetje wat giechel ik.... O ja, en ik vergeet mezelf te introduceren. Hum..… Dit alles voedt mijn onzekerheid.

Maar ondanks alles wat ik er niet goed aan vind, hoor ik ook een mooi gesprek.  Ik heb niet voor niets een blog geschreven over dagelijkse moed. Omdat ik daarin geloof! Dingen doen of delen waarbij je de angst en onzekerheid mee laat lopen, maar niet laat leiden. Daarom deel ik dit imperfecte resultaat.  En dan maar ervaren wat mensen er van vinden….

Podcast
Een mooi gesprek met Linda Commandeur over doen en uitproberen,  de kracht van de vraag: “Mag het mislukken?” Over gewoon op weg gaan, ook als je niet weet waar het uitkomt. En over luisteren naar je gevoel.

[otw_shortcode_button href="https://www.samulamescher.nl/gesprek-linda-commandeur/" size="medium" bgcolor="#acdab2" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-green" border_color="#fff" color="#fff" css_class="buttonleesmeer" target="_blank"]Luister de podcast[/otw_shortcode_button]

Luistertip:  Inmiddels heb ik al wel meer podcasts geluisterd. Koptelefoon in je smartphone en luisteren terwijl je de keuken poetst of een ander klusje doet.

Herken je dit?
Dat je ergens enthousiast van wordt, maar dat je het heel lastig vindt om een stap te zetten. Omdat je hoofd je vertelt…

  • Hoe moeilijk die stap is
  • Dat je dat nog niet kan
  • Dat het niet het juiste moment is
  • Dat je eerst iets anders moet kunnen, uitzoeken of doen voordat je in actie kan komen?
  • Dat het misschien helemaal niet zo’n goed idee is om dit te willen doen

En dat door deze twijfels jouw enthousiasme ook zakt waardoor je uiteindelijk geen stap zet?

Dat is ontzettend zonde! Ik geloof namelijk heel sterk dat jouw enthousiasme of verlangen prachtige wegwijzers zijn die je verder helpen op jouw weg naar jezelf.

Wat zou het jou brengen als jij
jouw enthousiasme omzet in concrete stappen?

Ik help je graag met het vuurtje van je enthousiasme brandend houden. Met helder krijgen wat het is dat jou nog tegenhoudt én hoe je hier mee om kunt gaan. En ik kan je helpen om jouw persoonlijke 'Maak-het-jezelf-makkelijk-actieplan' te maken.  Zodat je morgen jouw eerste stap gaat zetten!

Heb je vragen over mijn coaching? Neem gerust contact met me op. Je kunt me bereiken op samula@samulamescher.nl en op 06-44056125.

Of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Ja, ik wil stappen zetten.

 Deel dit op
2 reacties
Erna schreef:

Wat een mooie stap Samula! Een podcast maken en, terwijl je er van alles van vindt, toch online zetten. Super! Gisteren heb ik me aangemeld voor een mooie training om video's te gaan maken op een authentieke manier én met plezier! Dat is nu mijn volgende uitdaging en vraagt (dagelijkse) moed. Succes en plezier met alles! Liefs, Erna

Samula schreef:

Dank je Erna :-). Gaaf en moedig dat je gaat leren video's te maken! Een video maken lijkt me nog veel enger dan een podcast. Ben benieuwd naar je ervaringen straks en ik leer graag van je! Liefs,
Samula

Plaats een reactie

© Copyright Samula Mescher
SAMULA MESCHER | BARON VAN WASSENAERLAAN 36, 6717 LJ EDE | 06-44056125 | SAMULA@SAMULAMESCHER.NL 

Privacystatement
menu-circle