Keuzes maken, vol vertrouwen stappen zetten én daarbij zorgen voor jouw balans
BlogsQuotesFilmpjesWebsitesBoekenPodcasts

Voordat je doelen stelt....doe dit eerst!

Zo richting het eind van het jaar zijn veel mensen bezig met hun doelen voor het komende jaar. Misschien moet je op je werk je POP (persoonlijk ontwikkel plan) voor 2019 schrijven of misschien wil je zelf bepaalde doelen voor het komende jaar stellen. Misschien ben jij iemand die jaarlijks goede voornemens maakt. Doelen stellen is enorm krachtig als je dingen wilt bereiken. Het brengt je vaak ver.

Het verlangen achter jouw doelen
Waar we ons vaak niet bewust van zijn, is dat we als we doelen stellen we onbewust verlangen naar een gevoel. Er zit een onbewuste verwachting achter jouw doelen over hoe jij je zult voelen als je jouw doel bereikt hebt. Je wilt promotie maken omdat je verwacht dat je je dan op een bepaalde manier goed zult voelen. Je wilt afvallen omdat je verwacht dat je je dan anders en beter zult voelen. Ga maar eens na. Wat verwacht je dat die promotie jou zal brengen? Wat kun je dan doen wat je nu niet kunt doen? Hoe zul je je dan voelen? Dat is het werkelijke verlangen achter jouw doel.

Risico’s
Als jij je verlangen naar een gevoel (onbewust) ophangt aan het bereiken van een doel in de toekomst, zijn er in ieder geval twee belangrijke risico’s.

  • Het bereiken van dat doel brengt je mogelijk helemaal niet het fijne gevoel waar jij naar verlangt.
  • Omdat je het fijne, prettige gevoel waar je naar verlangt (onbewust) koppelt aan het halen van dat doel, loop je een groter risico dat je over je grenzen heen gaat. Nog even doorbijten, want straks…. Nu nog een tijdje slecht voelen om me straks goed te voelen. Of dat je dingen gaat doen die eigenlijk helemaal niet goed bij jou passen, maar hé het is voor een goed doel hè? De weg naar dit doel kan hierdoor heel zwaar of onprettig worden.

Hoe ik dat weet? Uit eigen ervaring.
Ik heb dit aan den lijve ervaren toen ik in 2011 aan de afronding van mijn proefschrift werkte. Terugkijkend kan ik heel scherp zien wat er toen gebeurde.

In het laatste jaar van mijn promotieonderzoek was ik ontzettend hard aan het toewerken naar dat ene grote doel. Het afronden van mijn proefschrift en het daarmee kunnen behalen van mijn doctorstitel. Terwijl ik keihard buffelde, hield ik me vast aan dat moment in de nabije toekomst. Het moment dat ik mijn afgeronde proefschrift zou inleveren bij de beoordelingscommissie. Dan zou ik eindelijk bereikt hebben waar ik zo lang naar toegewerkt had. Onbewust verwachtte ik, dat als ik het proefschrift af zou hebben, ik me fantastisch zou voelen, een gevoel van euforie zou ervaren, me succesvol zou voelen, blij, energiek. Kortom ik verwachtte een soort van tromgeroffel-moment van totale blijdschap en me fantastisch voelen. Ondertussen voelde ik me in dat laatste jaar in aanloop naar dit moment toe, allesbehalve fantastisch. In dat laatste jaar ging ik enorm over mijn grenzen heen om mijn doel binnen de gestelde tijd te halen. Maar ik hield me steeds vast aan dit prachtige vooruitzicht van mijn proefschrift klaar hebben. Ik was zo dichtbij het bereiken van mijn doel.

Eindelijk was de dag daar. Mijn proefschrift was af. Mijn begeleiders hadden geen commentaren meer, alles was tot in de puntjes gecontroleerd op taalfouten en lay-out. Mijn proefschrift kon de deur uit naar de manuscriptcommissie die zou beoordelen of het goed genoeg was om te gaan verdedigen. Ik stopte de manuscripten in de enveloppen en stuurde ze op. En toen…….Niets. Geen tromgeroffel, geen euforie. Het moment was één grote desillusie. Ook in de dagen daarna kwam het gevoel waar ik zo naar had verlangd niet. Want ik moest meteen door knallen. Geen pauze, geen tijd om vrij te nemen en langer stil te staan bij deze prestatie. Want ik moest door. Ik moest meteen aan de slag met het voorbereiden en geven van allemaal nieuwe vakken in mijn nieuwe functie als universitair docent.

Voordat je doelen stelt, doe dit eerst.

  • Sta bewust stil bij het gevoel waar je naar verlangt. Stel jezelf de vraag: Hoe wil ik me voelen?
  • Hoe kun je je nu al zo voelen? Dus niet pas als je je doel bereikt hebt, maar nu al, vandaag. Wat heb je daar voor nodig? Wat is iets kleins wat jij kunt doen waardoor jij je nu al meer voelt zoals je je wilt voelen?

Stel dat jij inderdaad in 2019 promotie wilt maken binnen de organisatie waar je werkt. Mogelijk wil je dat graag omdat je dan invloed kunt uitoefenen en dingen kunt veranderen in de organisatie. Waardoor je echt het gevoel hebt dat je van betekenis bent voor de organisatie en haar klanten, dat je een verschil maakt met je werk. Dan kun je je zelf de vraag stellen:

  • hoe kan ik nu in mijn huidige functie met kleine dingen van betekenis zijn? Bijvoorbeeld hoe kan ik in mijn huidige rol kleine veranderingen in gang zetten? Hoe kan ik meer waarde toevoegen voor mijn klanten? Etc.
  • sta hier dan ook bewust bij stil en schrijf het ook op. Dat versterkt jouw gevoel van betekenis zijn.
  • het gevoel van betekenisvol zijn kun je op meer manieren nu al ervaren: kijk naar de kleine betekenisvolle dingen die je al in het verleden hebt gedaan. Bijvoorbeeld. De klant die blij werd door iets wat jij hebt gedaan. De collega die zich gesteund en gezien voelde na een gesprek met jou. Je bent ook vast van betekenis als lieve vriendin of vriend, dochter of zoon. Sta hier ook bewust bij stil

Als je dit doet, is het gevoel waar je naar verlangt niet iets wat er mogelijk pas is als je je doel bereikt hebt. Dan is het er ook al op de weg ernaar toe. Zo geniet je veel meer. Én je loopt minder kans dat je over je grenzen heen gaat.

Hoe ging het bij mij verder in 2011?
Een aantal maanden na het inleveren van mijn proefschrift kwam ik met een burnout thuis te zitten. Te lang gewerkt op wilskracht in plaats van plezier en te lang over mijn grenzen heen gegaan. De verdediging van mijn proefschrift moest ik toen nog doen. Ook iets waar ik al heel lang naar uit had gekeken.

Omdat ik me door mijn burnout erg onzeker was gaan voelen, bereidde ik mijn verdediging voor met behulp van een coach. Ik vertrouwde er wel op dat ik goed antwoord zou kunnen geven op de vragen tijdens de verdediging- dus op de kwaliteit van mijn onderzoek en mijn proefschrift. Ik vertrouwde nog steeds op mijn kwaliteiten als wetenschapper. Maar door de burnout voelde ik me niet mezelf. Ik was bang voor een black-out, bang dat door de burnout mijn concentratie me in de steek zou laten. Maar ik had er ook heel bewust voor gekozen om mijn verdediging niet uit te stellen. Ik wilde het echt afronden en deze prestatie kunnen vieren.

Mijn coach vroeg mij, waar kijk je naar uit? Hoe wil je je voelen? Dat was voor mij heel helder. “Ik wil deze prestatie vieren en delen samen met familie, vrienden en collega’s. Ik wil dat het voelt als een feestje. Ik wil echt genieten van de verdediging, van het begin tot het eind. Dus niet alleen van het moment aan het eind dat ik mijn doctorsbul zou ontvangen.”

Vervolgens hebben we samen gekeken en voorbereid wat ik kon doen om me rustig te voelen en te kunnen genieten tijdens de verdediging. Heel bewust heb ik, toen ik voor het publiek stond te wachten tot de hoogleraren binnen zouden komen, naar twee dierbare mensen in het publiek gekeken omdat ik wist dat ik daar rustig van zou worden. Vervolgens ben ik heel bewust alle rijen van de volle zaal langsgegaan en heb ik bewust in me opgenomen wie er waren gekomen. Ik heb oogcontact met mensen gemaakt, geglimlacht, me laten verrassen door wie er allemaal waren om dit moment met mij te delen en te vieren. Ik startte mijn verdediging vol rust en met een glimlach om mijn mond. En ik heb echt genoten van de verdediging. Ja, ook van de lastige vragen van de promotiecommissie. Ik had vleugels! Ook op de foto’s kan ik terugkijkend zien hoe ik stond te stralen.

Dus voordat jij je goede voornemens maakt of doelen voor 2019 stelt....stel jezelf eerst 2 vragen

  1.  Hoe wil jij je voelen in 2019?
  2. Welke kleine dingen kun je doen om je nu al zo te voelen?

Leuk als je reageert op deze blog! Dat kan hieronder, of door me een mailtje te sturen op samula@samulamescher.nl. Ik reageer altijd!

 

Heb ik je aan het denken gezet? Gaf ik je een ander of nieuw perspectief?
Wil je meer inspiratie over keuzes maken met je hoofd en je hart, vol vertrouwen stappen zetten en zorgen voor jouw balans?  Schrijf je dan hier in voor mijn inspiratiemail. Het is gratis!Deel dit op
1 reactie
Nicolette schreef:

Hi Samula,
Mooie aanwijzingen, ik neem ze mee!
Happiness is a way of life. Wens jou alle geluk en inspiratie voor 2019 toe ✨
Hartelijke groet, Nicolette

Plaats een reactie

© Copyright Samula Mescher
SAMULA MESCHER | BARON VAN WASSENAERLAAN 36, 6717 LJ EDE | 06-44056125 | SAMULA@SAMULAMESCHER.NL 

Privacystatement
menu-circle