Keuzes maken, vol vertrouwen stappen zetten én daarbij zorgen voor jouw balans
BlogsQuotesFilmpjesWebsitesBoekenPodcasts

Laat de zomerperiode niet voorbij kabbelen!

Volgende week beginnen in het zuiden van het land de schoolvakanties alweer. De start van de zomerperiode waarin het in veel organisaties rustiger is. Veel collega’s zijn op vakantie, er zijn minder vergaderingen, projecten lijken tijdelijk bijna stil te liggen, klanten zijn op vakantie, het onderwijs ligt stil, etc.

Wat doe jij op je werk in deze rustige periode? Losse klusjes wegwerken, wat rustiger aan doen, zelf ook op vakantie? Vaak kabbelen deze weken voorbij. Lekker relaxed, even minder hard gaan zodat je lekker even kunt bijkomen. Heel goed om de versnelling lager te zetten!!

Maar laat de zomermaanden niet voorbij kabbelen. Dat is zonde!

Als je de zomerperiode voorbij laat kabbelen met kleine losse ‘onderhoudsklusjes’ (opruimen, archiveren, beetje bijlezen, etc). kun je inderdaad lekker bijkomen, wat uitrusten. Maar zeg eens eerlijk ……geeft het je ook nieuwe energie?

Nieuwe energie krijg je juist van dingen doen, actie ondernemen in dingen die jij leuk vindt, waar jij voelt dat je verschil mee kunt maken. En daar heb je juist deze zomermaanden vaak de ruimte voor!

Hoe vaak is het de afgelopen 6 maanden niet voorgekomen dat je dacht…ah dit kan zoveel anders/beter, maar ja ik heb nu de tijd niet om daar mee aan de slag te gaan? Of dat je een ontzettend mooi idee kreeg om iets op te zetten, uit te proberen, te veranderen, te creëren waarbij het idee alleen al je ontzettend veel energie gaf? Maar waar je door de waan van de dag steeds niet aan toekwam?

En hoe vaak komt het voor dat je even de tijd neemt om te tussentijds te reflecteren op waar je nu staat, wat je wilt bereiken en wat je daar de komende maanden voor wilt doen? Zodat je vervolgens gefocust weer aan de slag gaat?

Dus het is zo ontzettend zonde om de zomerperiode te laten voorbij kabbelen met losse onderhoudsklusjes!

De rustige zomerperiode is de ideale (en waarschijnlijk ook enige) tijd om te reflecteren, te creëren en te experimenteren.

Juist de lagere versnelling en relatieve rust in de organisatie zijn ideale omstandigheden hiervoor!
Dus grijp deze periode aan om vanuit die lagere versnelling ook echt verschil te maken. Door stil te staan bij waar je nu staat en door actief te gaan creëren en experimenteren!

Het effect? Focus, maximale impact én veel nieuwe energie.

Hieronder een aantal vragen om jou hierbij te helpen:

Reflecteren
Denk terug aan de afgelopen 6 maanden….

Waar sta je nu?

- Waar ben je trots op?
- Wat is er gelukt / wat is er niet gelukt?
- Wat viel mee/ wat viel tegen?
- Van welke fout heb je het meeste geleerd?
- Wat was jouw mooiste succes (volgens jouw eigen definitie van succes)?

Wat wil je behouden?

- Wat werkte de afgelopen maanden goed en wil je behouden ook na de zomervakantie?

Waar ga je mee stoppen/ Wat wil je loslaten?

- Dit is misschien wel de belangrijkste vraag. Ergens mee stoppen geeft ruimte en energie voor nieuwe dingen.

Hoe wil je de komende 6 maanden impact hebben?

- Stel je voor het is 31 december 2018. Je kijkt terug op de afgelopen maanden. Wat wil je kunnen zeggen dat waar is geworden voor jou?
- Op welke manier wil je het komende half jaar een verschil maken/ impact hebben?

N.b. Dan bedoel ik ook echt iets waar jij enthousiast over bent . Niet iets waarvan je hoofd zegt dat het heel goed of verstandig is om te doen. Nee iets waar jij echt warm voorloopt en wat echt verschil voor jou en/of anderen kan maken!

Creëren en experimenteren
Datgene waar jij de komende maanden verschil mee kan en wil maken….

Welke actie kan jij in de zomerperiode daar al op nemen?
Hoe kan jij met wat jij doet in de komende weken hier al meters in maken en zo een verschil maken. En vergis je niet. Er kan veel meer dan je denkt. Vraag jezelf steeds:

- Wat kan er wel?
- Hoe kan het nu wel?
- Wat is de simpelste manier om dit nu al te kunnen doen ?

Maak het klein en behapbaar!

Om impact te hebben hoeft het niet grootst en meeslepend te zijn. Nee…wat kan er realistisch gezien in de tijd die je hebt, zonder dat je nu keihard moet gaan buffelen.

Om impact te hebben hoeft het niet perfect te zijn. Hoe kan je imperfecte meters maken? Dus niet in detail in volledig doordacht plan maken wat aan alle kanten klopt. Maar waardoor je in de plannen makerij fase blijft. Maar kom in actie. Wat kan ik nu in deze vakantie weken al doen?

Kan je in de zomerperiode vast een klein experiment/pilot opstarten met de collega’s die er nu wel zijn, of met klanten die nu niet op vakantie zijn (ook die hebben vaak meer ruimte in hun agenda)? Hoe kan je jezelf en andere inspireren en samen nu creëren? Kun je met een klant op stap, een kijkje in de keuken nemen? Je wilt iets voor een klant verbeteren- waarom deze weken niet samen met een klant aan de slag met hoe dit kan? En daarbij een klein experiment/pilot bedenken en uitvoeren? Misschien heb je een idee om iets wat niet lekker loopt in de organisatie te verbeteren? Welke acties kan je nu al nemen? Kun je samen met een aantal collega’s een nieuwe aanpak uittesten?

Creëren en experimenteren in de wetenschap?
Wil je graag iets nieuws in een vak inbrengen of een andere draai aan te geven, zou je graag experimenteren met andere werkvormen? Nu is je kans om dat in de steigers te zetten en veranderingen door te voeren.

Een onderzoeksvoorstel schrijven deze zomer? Voorkom dat het een energielek wordt of niet echt opschiet, waardoor je geen echt verschil kunt maken. Hoe? Maak een Shitty First Draft en zorg dat je hart erin zit. Huh? Met welk onderzoek zou jij graag een verschil willen maken? Schrijf dat voorstel want dit is waar jij echt warm voor loopt, waar jouw hart ligt. Maak een Shitty First Draft. Schrijf de grote lijnen op. Schrijf uit wat je nu al weet en zou willen doen. Meters maken en uitschrijven waar jij warm voor loopt is waar het hier om gaat. Ga niet eerst uitgebreid de literatuur induiken, je hebt echt al enorm veel in je hoofd. Nee ga nu schrijven! Bijschaven, literatuur zoeken, relevante wetenschappelijke invalshoek vinden kan allemaal later.

Wil je meer doen met valorisatie? Juist in de vakantieperiode hebben ook anderen meer ruimte in hun agenda. Plan een of meerdere gesprekken met mensen buiten de wetenschap om kennis en ervaringen uit te wisselen. Misschien kun je nu meteen ergens over meedenken? Ook is de zomerperiode komkommertijd in de media- dus meer ruimte voor andere onderwerpen. Een goed moment om iets van jouw onderzoek onder de aandacht te brengen of een opiniestuk te schrijven?

Dus ….wat ga jij doen deze zomer?

Inspireer mij en anderen met wat jij gaat doen door het hieronder te delen.
Bovendien maak je door het te delen de kans veel groter dat je het daadwerkelijk gaat doen.

Ik wens je een zomer vol focus, energie en impact toe!Deel dit op
Geen reacties

Plaats een reactie

© Copyright Samula Mescher
SAMULA MESCHER | BARON VAN WASSENAERLAAN 36, 6717 LJ EDE | 06-44056125 | SAMULA@SAMULAMESCHER.NL 

Privacystatement
menu-circle